Jednostavno je, pridružite nam se i spasite nečiji život!

Ako želite postati dobrovoljni darivatelj krvi, kontaktirajte nas ili sudjelujte u redovnim akcijama našega društva.

Postupak darivanja krvi:

Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Naravno, tu vezu uspostavljaju educirani i iskusni punkteri. Sav pribor i materijal koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.

Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi – igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.

Izvor: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

NAPOMENA:

Zakon o dopunskom zdravstvenom osiguranju je sankcionirao oslobađanje od participacije na zdravstvene usluge i to „dragovoljni darivatelji sa više od 35 darivanja za osobe muškog spola i više od 25 darivanja za osobe ženskog spola, ostvaruju pravo na oslobađanje od plaćanja usluga za korištenje zdravstvene zaštite, na način kako su i do sada koristili“ (NN 150/2008.)

Pridruži nam se, još danas!

Imaš ideje, kreativna si osoba? Želiš pomoći svojim zalaganje lokalnoj zajednici? Pravo je vrijeme da nam se pridružiš kao volonter crvenog križa Novalja! Nazovi ili pošalji e-mail, zajedno možemo više!